silny umysł

Naturalne produkty optymalizujące pracę mózgu, czyli dieta wspomagająca silny umysł

Kiedy mówimy o zdrowym odżywianiu, niemalże od razu myślimy o utrzymaniu pięknej sylwetki. Zdrowa dieta może nam się także kojarzyć ze sposobem odżywiania w czasach choroby np. u osób mających problemy z funkcjonowaniem poszczególnych części organizmu. Warto jednak mieć świadomość, że odpowiednia, zbilansowana w wartościowe składniki dieta, jest również niezwykle istotna przy wspomaganiu prawidłowych procesów mózgowych. W ostatnich latach liczne badania potwierdziły, że to, co jemy, ma duży wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale odgrywa również ważną rolę utrzymując nasz silny umysł.

Silny Umysł – Dlaczego dieta jest tak ważna dla zdrowego funkcjonowania mózgu?

Mózg jest najbardziej złożonym narządem w ciele człowieka, stanowiącym centrum dowodzenia całego organizmu. To on odpowiedzialny jest za sterowanie impulsami nerwowymi docierającymi w odpowiednie miejsca tak, by możliwe były wszelkiego rodzaju aktywności naszego organizmu-także te, z których nie zdajemy sobie sprawy.

Stopień zdrowia i rozwoju mózgu warunkuje istnienie świadomości. Podstawowe skupienie, poziom energii, logiczne myślenie, nastrój, produktywność i motywacja, to zdolności mózgu do zdrowego optymalizowania naszych zachowań.

Istotne jest zatem zachowanie naszego mózgu w jak najlepszej kondycji. Stąd też pojawia się pytanie: jak to zrobić?

W pewnym stopniu mózg można porównać do mięśnia, także on potrzebuje odpowiedniej stymulacji, by sprawnie funkcjonować. Mięśniom można zafundować w tym celu ćwiczenia fizyczne. Podobnie jest z mózgiem, choć dla niego wskazane są raczej ćwiczenia umysłowe. Dobrym pomysłem są zatem wszelkiego rodzaju krzyżówki, łamigłówki, czytanie książek itp. – dzięki nim nasz silny umysł do późnej starości ma szanse pozostać wciąż być sprawnym.

Przeczytaj także: Silny umysł, czyli kontrola Twoich myśli i emocji

Nie można jednak zapomnieć o niezwykle ważnym elemencie, jakim jest właściwa dieta. Mózg – podobnie jak mięśnie, potrzebuje odpowiedniej ilości energii, by móc sprawnie funkcjonować. Na uwagę zasługują tu zwłaszcza naturalne produkty wspomagające myślenie czy poprawiające koncentrację. Gimnastyka umysłowa jest istotna, lecz bez odpowiedniej diety jej efekty będą mizerne.

W skrócie można stwierdzić, że kluczem do sprawnie funkcjonującego mózgu jest zbilansowana i urozmaicona dieta, jednakże są produkty, które bardzo służą kondycji mózgu oraz takie, które pogarszają koncentrację i jakość procesów myślowych.

Dieta wspomagająca silny umysł – gdzie szukać wartościowych dla mózgu substancji?

silny umysł

Tłuszcze nienasycone

Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Stanowią one główne źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), z których organizm syntezuje inne lipidy. Dieta bogata w ten rodzaj tłuszczy może zwiększyć produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który odgrywa ważną rolę w uczeniu się i pamięci. Ich niedobór w organizmie może natomiast powodować przedwczesne starzenie się mózgu, spadek zdolności poznawczych czy środowisko sprzyjające zwiększaniu się stanów depresyjnych.

Największe ilości tłuszczy nienasyconych znajdziesz w: olejach roślinnych, orzechach włoskich, brazylijskich i pistacjach, awokado, oliwkach, kiwi, pestkach dyni i słonecznika, nasionach lnu, soi, algach morskich, tłustych morskich rybach np. łososiu, makreli, śledziu, sardynkach.

Naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze)

Naturalne substancje roślinne, które wspierają mechanizmy obronne komórek człowieka przed tzw. wolnymi rodnikami, przyspieszającymi między innymi procesy starzenia, wywołującymi choroby Alzheimera i Parkinsona czy udar mózgu. Najważniejszymi antyoksydantami są: witaminy C, E, A, flawonoidy i karotenoidy. Przeciwutleniacze występują głównie w owocach i warzywach o ciemniejszym zabarwieniu.

Największe ilości antyoksydantów znajdziesz w: pomidorach, burakach, borówkach amerykańskich, malinach i jeżynach, wiśniach, śliwkach, brzoskwiniach, aronii, dzikiej róży, żurawinie, porzeczkach, jagodach goji, granatach, kakao, szpinaku, cytrusach, jabłkach, jarmużu, natce pietruszki, fasoli, brukselce, nasionach słonecznika, dyni, kiełkach rzodkiewki, lucerny, pszenicy, otrębach, łososiu, makreli, czerwonym winie (lampka dziennie), zielonej herbacie.

Witaminy z grupy B

Pełnią szereg funkcji zabezpieczających zdrowe funkcjonowanie mózgu i są bezpośrednio związane ze stanem zdrowia psychicznego. Niedobory, którejś z całej grupy witamin B mogą przyczyniać się do licznych kłopotów związanych z zaburzeniami czynności centralnego układu nerwowego.

Brak witaminy B1 (tiaminy) powoduje osłabienie, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresję. Niedobór witaminy B2 (ryboflawiny) ? problemy z koncentracją czy bezsenność zaburzającą proces regeneracji mózgu. Niewystarczające ilości witaminy B3 (witaminy PP, niacyny) wywołują poirytowanie, słabą koncentrację, amnezję, majaczenie, lęki, zmęczenie, apatię, nadmierną nerwową aktywność. Brak witaminy B5 (kwas pantotenowy) przyczynia się do trudności z nauką, nadmierną drażliwością, stanów przemęczenia. Niedobór witaminy B6 może wywoływać objawy ze strony układu nerwowego, takie jak: drgawki, apatia, bezsenność, ogólne pogorszenie samopoczucia, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenie nerwów. Małe ilości B9 (kwasu foliowego) odpowiedzialne są za: uczucie przemęczenia, kłopoty z koncentracją, stany niepokoju, lęku, depresji, nadmierną drażliwość. Brak witaminy B12 wywołuje natomiast: zaburzenia poznawcze, zaburzenia zachowania, apatię, drażliwość, zespoły urojeniowe przypominające schizofrenię, zaburzenia świadomości, stany depresyjne (włącznie z tendencjami samobójczymi).

Największe ilości witamin z grupy B znajdziesz w: mięsie (szczególnie wieprzowinie i dziczyźnie), grochu, fasoli, soi, orzechach, nasionach słonecznika, rybach (łosoś, pstrąg, makrela), jajach, jogurcie, kefirze, drożdżach, zielonych częściach warzyw, małżach, otrębach pszennych, awokado, pomarańczach, ziemniakach, brokułach, ciemnym ryżu, melonach, pełnoziarnistym chlebie.

Lecytyna

Lecytyna, czyli mieszanina fosfolipidów, jest budulcem tkanek mózgu i otoczki komórek układu nerwowego. Zwiększa pamięć i koncentrację, ułatwia proces przyswajania nowej wiedzy, obniża napięcia nerwowe, opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo jest składnikiem łagodzącym objawy chorób psychicznych, zmniejszając częstotliwość halucynacji czy urojeń.

Największe ilości lecytyny znajdziesz w: żółtkach kurzych, soi, rzepaku, ziarnach słonecznika, nasionach lnu, kiełkach pszenicy, orzeszkach ziemnych czy rybach morskich.

Magnez

Magnez jest pierwiastkiem biorącym udział w licznych procesach zachodzących w organizmie ludzkim. Również dla mózgu stanowi ważny czynnik, uczestnicząc w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym.

Niedobór magnezu prowadzi do rozdrażnienia, leków, dekoncentracji, poczucia zagubienia, a nawet silnych stanów depresyjnych.

Największe ilości magnezu znajdziesz w: kakao, gorzkiej czekoladzie, orzechach laskowych, orzechach nerkowca, migdałach, płatkach owsianych, fasoli, grochu, ciecierzycy, szpinaku, awokado, rybach.

Cynk

Cynk jest jednym z niezbędnych mikroelementów wspierających prawidłową pracę mózgu. Ma on istotny wpływ na przekazywanie sygnałów między neuronami, odpowiadającymi za podstawowe zachowania. Bierze udział w procesach naprawy wielu protein oraz blokuje przedostawanie się aluminium do mózgu.

Największe ilości cynku znajdziesz w: dyni, szpinaku, orzechach nerkowca, grzybach, rybach i ostrygach, chudym mięsie, kaszy, chlebie pełnoziarnistym.

Przeczytaj także: Dekalog zdrowego odżywiania

Zdrowa dieta jest istotnym elementem dbania o zdrowie, a także piękny wygląd. Nie dziwi zatem, że również niebagatelną rolę odgrywa ona w dbaniu o kondycję mózgu. Odpowiednio dobrane naturalne produkty znacząco wpływają na jego sprawne funkcjonowanie. Jeśli zatem chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację, a także cieszyć się sprawnym, silnym umysłem jak najdłużej, wprowadź do swojego jadłospisu wymienione wyżej produkty ? z pewnością nie pożałujesz.

Jak podobał Ci się artykuł?