brudna dwunastka

Co to jest „brudna 12” i „czysta 15”? Ranking 2024

Stajemy się jako społeczeństwo coraz bardziej świadomi tego, w jaki sposób się odżywiamy. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że jesteśmy w stanie znacząco poprawić swoje zdrowie, lepiej radzić sobie ze stresem i zwiększyć poziom energii, dokonując właściwych wyborów żywieniowych. Nasza wiedza coraz częściej wykracza poza ocenę produktu pod kątem jego wartości energetycznej. Wybierając produkty świadomie, zaczynamy zwracać uwagę na ich jakość oraz sposób hodowli lub uprawy. Owoce i warzywa, niezależnie od tego, czy są uprawiane ekologicznie, czy tradycyjnie, są kluczowymi składnikami zdrowej diety. Jednak wiele upraw zawiera potencjalnie szkodliwe pestycydy, których nie da się usunąć nawet po umyciu, obraniu czy szorowaniu.

Brudna 12 – Zobacz, które warzywa i owoce są najczęściej skażone pestycydami.

Brudna 12 pestycydy

BRUDNA 12 i CZYSTA 15

Każdej wiosny od 2004 Environmental Working Group (EWG) publikuje listę owoców i warzyw, które zdaniem ekspertów zawierają znacznie podwyższone poziomy pestycydów, które mogą wywoływać niepokojące reakcje szkodliwe dla naszego organizmu. Jest to tzw. brudna 12. W celu utrzymania równowagi EWG tworzy także listę bezpiecznych owoców i warzyw, czyli tzw. czystą piętnastkę – grupę produktów gromadzących najmniejsze ilości pestycydów.

Listy opracowywane są na podstawie wewnętrznych obserwacji opartych na analizie danych z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, który rutynowo testuje próbki pod kątem pozostałości pestycydów. Listy co prawda dotyczą danych z rynku amerykańskiego, jednak większość z nich uprawiana jest w Polsce w podobny sposób.

Obie listy tworzone są na podstawie takich wskaźników jak:

    • Odsetek próbek przebadanych z wykrywalnymi pestycydami.
    • Odsetek próbek zawierających dwa lub więcej wykrywalnych pestycydów.
    • Średnia liczba pestycydów znalezionych w jednej próbce.
    • Średnia ilość znalezionych pestycydów, mierzona w częściach na milion.
    • Maksymalna liczba pestycydów znalezionych w jednej próbce.
    • Całkowita liczba pestycydów znalezionych na uprawie.

BRUDNA 12 w 2024 roku:

brudna 12
źródło: https://www.ewg.org/

    1. Truskawki
    2. Szpinak
    3. Jarmuż/kapusta/liście musztardy
    4. Winogrona
    5. Brzoskwinie
    6. Gruszki
    7. Nektarynki
    8. Jabłka
    9. Słodka i ostra papryka
    10. Wiśnie
    11. Borówki
    12. Zielona fasola

W badaniu wzięło udział 46 pozycji podlegających analizie. Ponad 90% próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektaryn i jarmużu dało wynik pozytywny na obecność dwóch lub więcej pestycydów. Dodatkowo próbki jarmużu i szpinaku zawierały średnio 1,1 do 1,8 razy więcej pozostałości pestycydów w masie niż jakakolwiek inna badana uprawa.

CZYSTA 15 w 2024 roku:

Oprócz Brudnej Dwunastki, amerykańska organizacja EWG co roku przedstawia także Czystą Piętnastkę, zestawienie warzyw i owoców z najmniejszą ilością pozostałości pestycydów. Niektóre produkty z tej listy nie zawierają ich w ogóle.

czysta 15

źródło: https://www.ewg.org/

      1. Awokado
      2. Słodka kukurydza
      3. Ananas
      4. Cebula
      5. Papaja
      6. Słodki zielony groszek
      7. Szparagi
      8. Melon miodowy
      9. Kiwi
      10. Kapusta
      11. Arbuz
      12. Grzyby
      13. Mango
      14. Bataty
      15. Marchew

EWG korzysta z danych amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration), która analizuje żywność pochodzącą z różnych źródeł i próbek dostępnych w Stanach Zjednoczonych. Choć badania dotyczą żywności z amerykańskiego rynku, lista EWG uznawana jest za uniwersalną i może być cennym źródłem informacji również dla nas.

Może Cię zainteresuje: Naturalne antybiotyki -10 produktów, które warto dodać do swojej codziennej diety

Jak podobał Ci się artykuł?