Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jednak nie wszystkie kombinacje pokarmów są korzystne dla naszego zdrowia. Niektóre zestawienia mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, dlatego warto znać te, które powinniśmy unikać. Szkodliwe zestawienia żywności, zobacz, których połączeń unikać.
Szkodliwe zestawienia żywności, które mogą wpływać na nasze zdrowie negatywnie:
Herbata z Cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny, tworząc cytrynian glinu. Ta substancja może odkładać się w mózgu i prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym do choroby Alzheimera. Warto więc unikać tego popularnego zestawienia i zamiast tego pić herbatę bez dodatku cytryny.
Herbata z Ciastem Drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Spożywanie herbaty razem z ciastem drożdżowym może więc prowadzić do niedoborów tej witaminy i negatywnie wpływać na nasze zdrowie.
Pomidor z ogórkiem
Połączenie pomidora z ogórkiem jest powszechnie stosowane w sałatkach, jednak nie jest to korzystne dla zdrowia. Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. W rezultacie tracimy korzyści płynące z tej ważnej witaminy, która wzmacnia odporność. Podobne reakcje zachodzą w połączeniu ogórka z papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
Pomidor z twarogiem
Pomidory zawierają silne działające kwasy, które w połączeniu z białym serem prowadzą do powstania nierozpuszczalnych kryształków. Zawarty w twarogu wapń wchodzi w reakcję z kwasami z pomidorów, co może prowadzić do odkładania się kryształków w stawach, powodując ból i blokując ich ruchomość. Unikajmy tego zestawienia, aby chronić nasze stawy.
Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym, tworząc szczawiany. Te związki odkładają się w drogach moczowych w postaci kamieni, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Ponadto, wapń związany z kwasem szczawiowym nie może być wykorzystany przez organizm, co ogranicza jego korzyści zdrowotne.
Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie i owoce morza są źródłem jodu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Nie należy jednak łączyć ich z warzywami kapustnymi, takimi jak kalafior, brokuł, kapusta czy brukselka. Te warzywa wiążą jod, uniemożliwiając jego wchłanianie, co może prowadzić do niedoboru jodu i problemów z tarczycą.
Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 zawartych w rybach może zostać zaburzone przez kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Podczas smażenia ryb na tych olejach, kwasy omega-6 mogą zredukować działanie omega-3, co ogranicza korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb.
Mięso z czerwonym winem
Zawarte w czerwonym winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie, szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce. Garbniki wiążą żelazo, co ogranicza jego przyswajanie przez organizm, a to może prowadzić do niedoboru tego ważnego minerału i problemów zdrowotnych z tym związanych.
Może Cię zainteresuje? Czy wiesz, co jesz? 15 PODSTAWOWYCH zasad zdrowego odżywiania
Szkodliwe zestawienia żywności mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie, dlatego warto być świadomym, jakie produkty lepiej unikać w połączeniu. Dbając o odpowiednie łączenie żywności, możemy cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Pamiętajmy, że nawet zdrowe produkty mogą stać się szkodliwe, gdy są łączone w niewłaściwy sposób.