Śniadanie, a czy Ty je pomijasz?

Śniadanie — od zawsze słyszymy, że to jeden z najważniejszych posiłków, które spożywamy w ciągu dnia. I chociaż jego przygotowanie wymaga wyjątkowo mało działań z naszej strony, w rzeczywistości jest to najczęściej pomijany posiłek na świecie.

Dlaczego śniadania są właściwie takie ważne?

    • Chcesz każdy nowy dzień witać wysokim poziomem energii?
    • Pragniesz utrzymać możliwie największą wydajność i koncentrację podczas swojej codziennej pracy lub nauki?
    • Zastanawiasz się, jak  znacząco poprawić swoje zdrowie fizyczne?

No pewnie, że chcesz! Rozpocznij więc swój dzień od dobrze zbilansowanego śniadania.

Zdrowie i kontrolowana waga

Twierdzenia o znaczeniu śniadania dla zdrowego stylu życia, od kontroli masy ciała po zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych, są szeroko rozpowszechnione i potwierdzone w licznych badaniach prowadzonych przez uznane światowe organizacje.

W jednym z badań przeprowadzonym przez Wydział Nauk o Żywności i Zdrowiu Publicznym na Uniwersytecie w Nowym Jorku przeanalizowano dane zdrowotne na grupie 50000 osób w ciągu siedmiu lat. Naukowcy odkryli, że osoby, które w ramach śniadania jadły największy posiłek w ciągu dnia, częściej miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI) niż ci, którzy jedli duży lunch lub obiad. Naukowcy argumentowali, że śniadanie pomaga zwiększyć uczucie sytości, zmniejszając jednocześnie dzienne spożycie kalorii.

Śniadanie jest również kluczem do przyspieszenia naszego metabolizmu. W trakcie nocnego snu metabolizm naszego organizmu znacznie zwalnia swoją pracę, przerzucając się na tryb nocnego postu. Po przebudzeniu potrzebujesz wyzwalacza, który przywróci Twój metabolizm na właściwy tryb pracy dziennej.

Śniadanie uzupełnia także zapasy glukozy, aby zwiększyć poziom energii, koncentracji i czujność, zapewniając jednocześnie inne niezbędne składniki odżywcze niezbędne dla dobrego zdrowia.

W kwestiach zdrowotnych śniadanie wpływa nie tylko na wagę. Pomijanie śniadania wiąże się z 27% zwiększonym ryzykiem chorób serca, 21% wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 u mężczyzn i 20% wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 u kobiet.

śniadanie

Problemy spowodowane pominięciem śniadania, dostrzegalne od razu:

    • Zwiększone uczucie zmęczenia już w pierwszej połowie dnia
    • Ospałość
    • Niższa temperatura ciała w ciągu dnia
    • Problemy ze skupieniem i koncentracją
    • Mniejsza wydajność pracy

Problemy spowodowane pomijaniem śniadania, w dłuższej perspektywie:

    • Zwiększone ryzyko chorób serca
    • Zwiększenie wagi
    • Cukrzyca

Ale pojawiają się głosy, na NIE

Monash University w Melbourne opublikował badania, które doprowadziły do zaskakującego wniosku, całkowicie sprzecznego z innymi licznymi publikacjami w tym zakresie.

Naukowcy prowadzący badanie stwierdzili, że jadanie śniadań nie jest wcale wskazane, gdy chcemy zachować szczupłą sylwetkę, bo osoby spożywające regularnie śniadania, przyjmują więcej kalorii (średnio 260 kalorii) niż osoby, które opuszczają ten posiłek.

Kwestia kaloryczności jest jedynym argumentem w tym badaniu, przemawiającym za rezygnacją ze śniadań.

śniadanie

Jak powinno wyglądać idealne śniadanie?

Przygotowując śniadanie, wybieraj pokarmy bogate w błonnik zapewniający długotrwałe uwalnianie paliwa do organizmu i mózgu. Uwzględnij różne grupy żywności — pełne ziarna, warzywa, owoce i chude białko (nabiał, mięso, masło orzechowe, orzechy, jajka).

Twórz kombinacje takie jak np.: jajka, tosty pełnoziarniste i mleko; lub płatki, mleko i owoce.

Ogranicz pokarmy bogate w tłuszcz lub przetworzone węglowodany, takie jak pączki, słodkie płatki śniadaniowe i tosty. Zamiast białego pieczywa wybierz chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe lub płatki owsiane. Wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne lub wzbogacone mleko sojowe, jeśli nie tolerujesz laktozy. Jedz całe owoce zamiast soku, aby zwiększyć spożycie błonnika.

Czytaj etykiety wszystkich przetworzonych produktów śniadaniowych, aby upewnić się, czy są to naprawdę zdrowe wybory.

śniadanie

Śniadaniowe zwyczaje Polaków

W 2018 roku na zlecenie McDonald’s Polska, przeprowadzono raport dotyczący śniadaniowych zwyczajów Polaków. Jego wyniki są całkiem optymistyczne! Około 83% Polek i Polaków deklaruje, że pomimo życia w wiecznym biegu i niezwalniającym tempie, rozpoczyna dzień właśnie od śniadania. 9% spożywa śniadanie kilka razy w tygodniu, natomiast jedynie 6% rezygnuje z niego całkowicie.

Dodatkowo śniadania Polaków mają być smaczne (37%), ciepłe (35%) oraz łatwe (32%). Sięgamy najczęściej po pieczywo (ok. 83%), herbatę (ok. 65%) i ser/wędliny/jajka (ok. 55%).

Jak widać, korzyści z jedzenia śniadania są ogromne, a włączenie go do codziennej rutyny nie musi być czasochłonne, a jest kluczem do prawidłowego rozpoczęcia dnia. Smacznego!

Leave a Reply