brudna dwunastka

Co to jest „brudna dwunastka” i „czysta piętnastka”?

Stajemy się jako społeczeństwo coraz bardziej świadomi tego, w jaki sposób się odżywiamy. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że jesteśmy w stanie znacząco poprawić swoje zdrowie, lepiej radzić sobie ze stresem i zwiększyć poziom energii, dokonując właściwych wyborów żywieniowych. Nasza wiedza coraz częściej wykracza poza ocenę produktu pod kątem jego wartości energetycznej. Wybierając produkty świadomie, zaczynamy zwracać uwagę na ich jakość oraz sposób hodowli lub uprawy.

Owoce i warzywa, niezależnie od tego, czy są uprawiane ekologicznie, czy tradycyjnie, są kluczowymi składnikami zdrowej diety. Jednak wiele upraw zawiera potencjalnie szkodliwe pestycydy, których nie da się usunąć nawet po umyciu, obraniu czy szorowaniu.

brudna dwunastka

BRUDNA DWUNASTKA i CZYSTA PIĘTNASTKA

Każdej wiosny od 2004 Environmental Working Group (EWG) publikuje listę owoców i warzyw, które zdaniem ekspertów zawierają znacznie podwyższone poziomy pestycydów, które mogą wywoływać niepokojące reakcje szkodliwe dla naszego organizmu. Jest to tzw. brudna 12. W celu utrzymania równowagi EWG tworzy także listę bezpiecznych owoców i warzyw, czyli tzw. czystą piętnastkę – grupę produktów gromadzących najmniejsze ilości pestycydów.

Listy opracowywane są na podstawie wewnętrznych obserwacji opartych na analizie danych z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, który rutynowo testuje próbki pod kątem pozostałości pestycydów. Listy co prawda dotyczą danych z rynku amerykańskiego, jednak większość z nich uprawiana jest w Polsce w podobny sposób.

Obie listy tworzone są na podstawie takich wskaźników jak:

  • Odsetek próbek przebadanych z wykrywalnymi pestycydami.
  • Odsetek próbek zawierających dwa lub więcej wykrywalnych pestycydów.
  • Średnia liczba pestycydów znalezionych w jednej próbce.
  • Średnia ilość znalezionych pestycydów, mierzona w częściach na milion.
  • Maksymalna liczba pestycydów znalezionych w jednej próbce.
  • Całkowita liczba pestycydów znalezionych na uprawie.

brudna dwunastka

BRUDNA DWUNASTKA 2020:

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Jarmuż
  4. Nektarynki
  5. Jabłka
  6. Winogrona
  7. Brzoskwinie
  8. Wiśnie
  9. Gruszki
  10. Pomidory
  11. Seler
  12. Ziemniaki

W badaniu wzięło udział 47 pozycji podlegających analizie. Ponad 90% próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektaryn i jarmużu dało wynik pozytywny na obecność dwóch lub więcej pestycydów. Dodatkowo próbki jarmużu i szpinaku zawierały średnio 1,1 do 1,8 razy więcej pozostałości pestycydów w masie niż jakakolwiek inna badana uprawa.

Co ciekawe, brudna dwunastka w roku 2020 jest dokładnie taka sama jak brudna dwunastka roku 2019.

Może Cię zainteresuje: Naturalne antybiotyki -10 produktów, które warto dodać do swojej codziennej diety

CZYSTA PIĘTNASTKA:

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananas
  4. Cebula
  5. Papaja
  6. Słodki Groszek Mrożony
  7. Bakłażan
  8. Szparag
  9. Kalafior
  10. Kantalupy
  11. Brokuły
  12. Grzyby
  13. Kapusta
  14. Melon spadziowy
  15. Kiwi

Prawie 70% próbek owoców i warzyw z czystej piętnastki nie zawierało pozostałości pestycydów.

Obie listy co roku są aktualizowane. Badania stale dostarczają nowych informacji na temat zagrożeń, jakie pestycydy stanowią dla zdrowia ludzi i środowiska.

Leave a Reply